Kısaca: Bağıl değerlendirme sınıfın ortalamasına göre dersi geçip geçemeyeceğinize karar veren sistemdir. Misal sınıfın dersten vize + final ortalaması 50 olsun ve sizin vize + final ortalamanız 51 olursa dersi geçmiş olursunuz harf notu olarak da CC gibi bir not gelir( Bu harf notu üniversiteden üniversiteye değişir)
Uzun uzun incelemek için
Bağıl Değerlendirme Sistemi
Bağıl değerlendirme sistemi, bir öğrencinin başarısını mutlak standartlara göre değil öğrencinin ait olduğu grubun genel başarısına göre ölçmeyi hedefleyen istatistik temelli bir yöntemdir. Bu sistemde bir notun, grubun genel dönem sonu ham başarı notu (HBN) ortalamasından pozitif yönde uzaklaşması başarının artması, negatif yönde uzaklaşması ise başarının azalması olarak yorumlanır.
Bağıl Değerlendirme Sistemi;
Öğrenciler arasındaki çalışma, bilgi ve başarı düzeyini kıyaslama işlemini en kapsamlı ve gerçekçi bir şekilde yaptığı ve öğrencileri başarıya yönlendirdiği için,
Öğrenci ve öğretim elemanlarının çalışmalarını yapıcı bir şekilde yönlendirme özelliği taşıdığı için,
Öğretim elemanı, öğrenci ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilecek çeşitli faktörlerin etkilerini değerlendirmeye yansıtabildiği için,
Mevcut değerlendirme sistemleri içerisinde öğrenci başarısı değerlendirmede en uygun yöntem olduğu için günümüzde üniversitemizde olduğu gibi dünyanın hemen hemen tüm eğitim kurumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bağıl Değerlendirme Sistemiyle Bir Öğrencinin Notu Nasıl Bulunur?


Bağıl Değerlendirme Sistemiyle Bir Öğrencinin Notu Nasıl Bulunur?
Yukarıda verilen Borçlar Hukuku Dersini alan bir öğrencinin bağıl değerlendirme sistemine göre notlarını ve dönem sonu harf notunu inceleyelim.
Banu İsimli öğrencinin ;
Ara Sınav Notu:75
Bitirme Notu:35 (AUZEFÖlçme ve Değerlendirme Sistemi’nde Bitirme geçme notu 50 olduğu için öğrenci başarısız sayılır ve telafi sınavına girer Bitirme notu yerine telafi notu hesaplamaya katılır.
Telafi Notu:55’tir.
1-İlk olarak öğrencinin not ortalaması hesaplanır. Ara sınav notunun %20 si ve Bitirme notunun %80’i not ortalamasını verir.
Not Ortalaması :
Ara Sınav: 75*20/100 = 15
Bitirme Notu: 55*80/100 = 44
Ara Sınav + Bitirme = 59
2-Bağıl değerlendirme sisteminde öğrencinin not ortalaması hesaplandıktan sonra sınıfın not ortalaması hesaplanır.(Değerlendirilen öğrencilerin notları toplamı / Değerlendirilen öğrenci sayısı )
*Değerlendiren öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısından bitirme sınavına girmeyen veya dönem sonu ham başarı notu 35 ve altında kalan öğrencilerin çıkarılmasıyla bulunur.
3-Standart sapma(10,57) ve sınıfın not ortalaması(53,56)sonucu oluşan harf notları tabloda verilmiştir. Bu tabloya göre Banu isimli öğrencinin notuBB’ye karşılık gelir.
4-Bağıl sistemde bir öğrencinin ortalamaya girebilmesi için Bitirme ya da telafi sınavlarından en az 50 alması gerekir.
Kaynak: http://auzef.istanbul.edu.tr/bagil-degerlendirme-sistemi.html
Hocam çok teşekkürler dersi geçip geçmeyeceğimizi sonunda anlayabileceğiz 🙂